Wetgeving

Als je kanker hebt, verwacht je de best mogelijke zorg. Maar wat als je een klacht hebt over de zorg? Of als de medicijnen die je nodig hebt, niet vergoed worden? Als patiënt of chronisch zieke kun je ook te maken krijgen met allerlei regelgeving. Bij deze organisaties kunt u terecht voor informatie, hulp, advies, of het melden van ervaringen.

CAK
Het CAK berekent en incasseert de eigen bijdragen voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De organisatie is verantwoordelijk voor de financiering van de AWBZ-instellingen en het uitbetalen van de Compensatie eigen risico van de zorgverzekeringswet. Ook verzorgen zij een tegemoetkoming van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten.


Stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening (EGV)
De Stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening (EGV) voert een juridische helpdesk voor patiënten en voorschrijvers die te maken krijgen met ongewenste inmenging van verzekeraars en ziekenhuisbesturen. Patiënten kunnen er terecht voor gratis persoonlijk advies en rechtsbijstand.


WetWijzer
De website van de NFK heeft een internetgids over wetten en regels waar je mee te maken kunt krijgen als je chronische ziekte hebt.

 

Juridisch Steunpunt
Het Juridisch Steunpunt van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) helpt mensen wegwijs te worden in regelgeving over sociale zekerheid, zorg, wonen, vervoer, onderwijs en belasting. Een telefoonteam, ondersteund door vakjuristen, geeft advies en informatie. Wie lid is van een patiëntenorganisatie die is aangesloten bij de NFK, kan ook gebruik maken van de uitgebreidere dienstverlening.


Informatie en klachtenopvang
Een klacht over de gezondheidszorg kan om meer gaan dan medische fouten. Ook in het contact met de hulpverlener of in de organisatie van de zorg kan van alles misgaan. Bij de Zorgbelangorganisatie in uw provincie kunt u terecht voor informatie over patiëntenrechten en advies over mogelijkheden om een klacht in te dienen. U kunt ook ondersteuning krijgen bij het indienen van een klacht. Zorgbelang werkt gratis en onafhankelijk van hulpverleners en instellingen in de reguliere en alternatieve gezondheidszorg.

Maak jouw eigen website met JouwWeb